.
Design Thinking, Home Decor, Interior design | Design Dekko Editorial

Sao Bartolomeu House in the center of Aveiro.

Updated On : 19 Jul 2021
The interiors of the houses reflect its central location in the city, with pragmatic and functional spaces.

The house of S. Bartolomeu, is located in a central area of the city of Aveiro, bordering its historic center - Bairro Beira Mar. The street, which gives its name to the house, makes the transition between single-family dwellings of 2 floors - older, and 4-storey multi-family housing buildings - most recent. Close to services, commerce, firefighters, school and local government, the surroundings express local characteristics in contact with contemporary materials and languages. In this situation, the building, which is a new intervention, replicates and reinterprets the characteristics of the place, through the rhythm of fenestration and coating materials.

Picture credit: @ivotavaresstudio

The volumetry was established by the municipal services, to carry out the transition from the historic area to the most recent construction area.

Picture credit: @ivotavaresstudio

The building is divided into two T2-type houses with a private patio. Given the small size of the plot, the organization of its interior sought to optimize its construction area and valued it for its relationship with the back garden. The interiors of the houses reflect its central location in the city, with pragmatic and functional spaces. The materials used, in addition to considering the characteristics of the place, respond effectively to contemporary living, with superior quality and finishes.

Data sheet:

Project name: Casa S.Bartolomeu
Architecture Office: Sonia Cruz - Architecture
Main Architect: Sonia Cruz
Location: Aveiro, Portugal
Year of completion of the work: 2020
Total built area (m2). 
Total area: 250
Architectural photographer: Ivo Tavares Studio